Город

Справи солом’яні: навіщо я мульчую баклажани, томати, перець (і не тільки): 4 причини замульчувати

А у нас і баклажани на солом’яній мульчі живуть, і перець, і томат. Не кажучи про полуниці з малиною. Сміливо скажу: це вирішує половину проблем і питань, і якщо не в два рази спрощує догляд, то. . . в три! І це підвищує врожайність: рослини потужні, міцні – чому б віддячити Разом: причини замульчувати всі культури. І деякі мінуси мульчування, до речі. І деякі хитрощі.

Пісня піснею соломі: 4 причини замульчувати весь город

1. Полив. Необхідність поливу помітно скорочується. Навіть тонкий шар мульчі затримує вологу, не дає випаровуватися. А це витрати води, трудовитрати.

2. Немає засоленого ґрунту – в спеку, коли грунт швидко пересихає, на поверхні виступає знайомим багатьом сольова “кірка”. А це не просто неестетично: це зміщення мінерального балансу ґрунту, зміна його складу, дефіцит основних елементів живлення як наслідок: засолений грунт – бідний грунт.

3. Про коріння і жаростійкість. Більшість пасльонових, вирощені розсадним методом, втрачають свою справжню жаростійкість, посухостійкість.

Чому? А винна розсадна тара: коріння в ній формуються мичкуваті, з рясним боковим розгалуженням. І часто їх прищипують при пікіруванні.

А коріння перцю, баклажана, спочатку томату (в меншій мірі) – довгі стрижневі, з невеликим бічним розгалуженням, що йдуть глибоко в ґрунт у пошуках вологи і там же ховаються від спеки. Саме тому в моду приходить індивідуальна об’ємна тара: щоб сформувався правильний корінь у перцю і бакладана. Томату простіше – він кореневі горбки утворюють весь час і де завгодно, але – коренева все ж більш поверхнева.

Мульча вирішує проблему жаростійкості: і зберігає вологу, і від перегріву рятує.

Не повірила б, але земля навіть під відносно невеликим шаром мульчі не буває гарячої, розпеченої у спеку, як на відкритих грядках!

4. Не треба полоти бур’яни і рихлити. А це суттєво зберігає час і сили. На

Якщо грунт замульчирована, бур’яни просто не можуть вкоренитися: нікуди – не на солому або стружку, тирсу, скошену траву і т. д. ).

Про розпушування – питання відпадає за непотрібністю: не розумію тих, хто рихлить. Адже є мульча – якщо є, звичайно. Бо як діставати солому в наш час – справа нелегка Але при бажанні здійсненне: чого не зробиш для зручності і врожаю

Мінуси мульчі та підводні камені

З недоліків: він один. Коренева продовжує розвиватися мичкуватої і поверхневої, і чим вищий шар мульчі, тим більше поверхневі корені. Це стосується і овочевих і ягідних.

Чим це погано? Частково велика потреба в підживленні. Частково (теоретично) більша потреба в поливі – яка нівелюється тим, що ґрунт повільно пересихає

Це помітно у великих господарствах, на великих площах – на невеликій ділянці ми не помітили особливої підвищеної потреби в добривах. Навпаки – перегнивающая мульча це органіка. Хоча. . .

Ми йдемо на компроміс: не товстий шар соломи, до 10 див. Як говорила, навіть такий помітно скорочує полив. І перегрів!

Коли укладати мульчу – спірне питання, діють ситуативно.

Важливо встигнути до того, як грунт пересихає і сильно прогріється, коли хором і весело почнуть рости бур’яни Але – весняні підживлення тієї ж полуниці, малини, перші прикореневе підживлення овочевих – вони осідають на мульчу.

Тому знову компроміс: на ягідні викладаємо в травні, на овочі – коли як

Потрібно прибирати? Мені здається, краще прибирати, якщо є час. У мульчі зимують спори грибкових, шкідники. Хоча це органіка по суті – чим не компост. На овочевих сгребаем після збирання врожаю і звільнення грядок, на полуниці – з настанням осені, після відходу спеки. Хоча місцями залишається: буде компост Ось такі справи солом’яні – і причини замульчувати баклажани з перцем, томати – все

Ось такі справи? Мені здається, краще прибирати, якщо є час. У мульчі зимують спори грибкових, шкідники. Хоча це органіка по суті – чим не компост. На овочевих сгребаем після збирання врожаю і звільнення грядок, на полуниці – з настанням осені, після відходу спеки. Хоча місцями залишається: компост буде 🙂